We beginnen het nieuwe jaar op een bijzonder manier. De eerste maan van het nieuwe jaar is een super maan, de grootste die we dit jaar zullen hebben. Als of dat nog niet genoeg is, is dit pas de eerste volle super maan in januari. Op 31 januari sluiten we de maand ook nog eens af met een super maan.

Deze maan word van oudsher de Maan van de Langste nacht genoemd omdat het de eerste volle maan is na de winterwende. Het is een tijd waarin de natuur in rust is, zich rustig voorbereidend op de lente. Het is een tijd om een stapje terug te doen en te reflecteren wat geweest is en intenties te zetten voor wat komen gaat.

Een super maan is altijd al wat intenser, maar in dit geval staat de maan in het waterteken Kreeft en maakt ze een driehoek met Neptunes in Vissen en Mars en Jupiter in Schorpioen. Allemaal watertekens…Dit zorgt ervoor dat je extra gevoelig bent deze maan, je emoties worden door elkaar geschud en kunnen hoog oplopen. Daarnaast kan je je ook wat nostalgisch voelen, herinneringen uit het verleden die naar boven komen drijven en de emoties die daar bij horen. Ookal lopen emoties misschien hoog op, deze maan helpt je juist om beter met je emoties om te gaan. Dan heb ik het er niet over dat je ze niet meer aanwezig zijn, nee ik heb het over je emoties voelen, er mee zitten, zo door je heen laten stromen. De mooie emoties en de emoties die je liever vermijd. Het mag er allemaal zijn, het is juist het hele spectrum aan emoties wat je heel maakt, de dag zou niet compleet zijn zonder de nacht.

De maan in Kreeft herinnert je er aan hoe belangrijk het is om thuis te komen bij jezelf. Goed voor jezelf zorgen heeft een prioriteit. Dit betekend niet alles goed eten en voldoende slapen maar ook luisteren naar je gevoel. De maan vergroot je intuïtie, alle kennis en wijsheid die we nodig hebben ligt in ons, het enige wat je hoeft te doen is stil te worden en te luisteren. Luister naar je hart en volg het pad wat jij moet volgen, ongeacht wat andere daar van vinden. Niet altijd even makkelijk, ik weet het, maar ik kan je garanderen het is het uiteindelijk dubbel en dwars waard.

Hoewel dit een intense periode is, is het juist een hele mooie tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en intenties te zetten voor het komende jaar als je dat nog niet gedaan hebt. De maan in Kreeft maakt het duidelijk wat jou pad voor 2018 is. Luister naar je gevoel en schrijf het op om het helder te krijgen.