Deze Volle Maan wordt de maan van de dood genoemd. Dat klinkt best wel heftig, maar de symbolische betekenis is heel mooi. Tegenwoordig wordt deze volle maan ook wel eimaan of lente maan genoemd, klinkt toch wat leuker, beide benamingen is ook niets mis mee, dit is immers de eerste volle maan van de lente. Maar van oudsher werd deze maan de maan van de dood genoemd, voor mijzelf voelt deze benaming beter. Om achter de symbolische waarde te komen, gaan we eerst kijken naar waar deze naam vandaan komt.

Maan van de dood

Deze maan valt na de lente equinox, als je om je heen kijkt begint de lente zich langzaam maar zeker zichtbaar te maken. Heel voorzichtig komen er nieuwe blaadjes aan de bomen, begint alles in knop te komen en de eerste voorjaars bloemen beginnen te bloeien. De vogels zijn weer volop te horen -wat een heerlijk geluid is dat hé- en ze zijn druk in de weer met nesten bouwen. De eerste lammetjes worden geboren. Alles staat in het teken van nieuw leven. Maar alles is ook nog heel pril en kwetsbaar. Een goede nachtvorst en de planten, bloemen en gewassen kunnen veel schade oplopen. Alles heeft nog even wat meer zorg en aandacht nodig om door te kunnen gaan.

Symboliek

Hoewel we er ons misschien niet meer zo bewust van zijn, we zijn innig met de natuur en haar cycli verbonden. Vanaf de herfst equinox, als de dagen korter beginnen te worden keren we onze aandacht meer naar binnen toe. Als de blaadjes beginnen te vallen en de herfst stormen beginnen te razen laten we los wat niet meer nodig is. De winter is een tijd om rust te nemen, om te herstellen, om weer nieuwe energie op te doen. En dan vanzelf zal je merken dat je na verloop van tijd weer meer energie krijgt, dat er nieuwe ideeën en plannen opkomen. Na de lente equinox worden de dagen langer, wordt de aandacht steeds meer naar buiten gericht en is het tijd om actie te ondernemen, om te plannen tot bloei te laten komen. Dit is het punt waarop je misschien geneigd bent om heel hard te gaan. Maar kijk eens naar de symboliek van de maan van de dood. Je plannen zijn nog pril en kwetsbaar. Koester je plannen nog even, bescherm ze, geef ze aandacht. Laat het rustig aan tot bloei komen, verspil niet direct al je energie, de piek moet nog komen. Werk er rustig maar gestaagd naar toe. Dan zal je merken dat je plannen prachtig tot volle bloei kunnen komen.

Een ander mooi symboliek is dat er soms iets af moet sterven om ruimte te maken voor iets nieuws. Misschien hou je je vast aan een idee of plan wat niet voor je werkt. Als je merkt dat iets enorm veel moeite kost, dat het gewoon niet stroomt en alleen maar energie bij je weg trekt is dat meestal een teken om het los te laten.

Energie van de Maan

Phoe…deze maan is intens. De volle Maan verhoogt en versterkt sowieso al je emoties, maar deze maan is het net even een tikje extra. Voel je het ook? Ben je misschien wat rustelozer? Merk je dat je meer negatieve gedachten hebt? Voel je je down, verdrietig en eenzaam? Maak je je meer zorgen over van alles en nog wat? Yup, dat is de invloed van de Maan en de stand van de planeten. Al die gevoelens en gedachten kunnen zo’n wervel wind zijn dat ze lastig te begrijpen zijn. Nu is het ook nog eens zo dat we nog midden in de Mercury retrograde zitten, dus communicatie is een dingetje.

Deze maan schijnt haar licht op je schaduwzijde, die kant van jezelf die je liever niet hebt. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn, en ik kan je vertellen, hoe meer je jezelf er tegen verzet hoe sterker het wordt. Sh*t dat is k*t…Maar weet je, als je er mee leert werken, als je het accepteert, kan je het transformeren. Zodat het in je voordeel gaat werken. De Maan staat in het luchtteken Weegschaal, laat dit teken nou net van balans en evenwicht houden. Komt dat even mooi uit. Je kan de energie van Weegschaal in jou voordeel gebruiken, door de balans te zoeken tussen schaduw en licht. Door beide de ruimte te geven.

Ja, deze maan is intens, maar niets doen is geen optie. Het mooie van al deze gevoelens, alles wat nu naar boven komt is dat je nu de kans krijgt om ze te transformeren. Blijf nieuwsgierig naar wat er allemaal naar boven komt, onderzoek het. Onderzoek het zonder te oordelen, maar door het gewoon te laten zijn zoals het komt. Kijk wat er achter zit. Hoe voel je je? Waarom voel je je zo? Wat doet het met je dat je die bepaalde gedachte of emotie hebt?

Journallen

Wie mij kent weet dat ik een groot fan ben van journallen, niets brengt meer inzicht (in mijn mening) dan schrijven. Okay een goed gesprek kan ook wonderen doen, maar daarna ga ik vaak alsnog journallen, om dieper inzicht te krijgen. Hieronder vind je een aantal vragen die je jezelf kan stellen om te gebruiken om te gaan journallen. Je kan ook een vraag uit kiezen en er op gaan mediteren. Of misschien wil je er iets totaal anders mee doen, doe dat. Volg je eigen intuïtie, het is jou feestje.

  • Hoe kan ik mijn plan koesteren en beschermen? Wat heb ik daarvoor nodig? Wat moet ik daarvoor doen?
  • Wat kan ik los laten? Wat helpt mij niet meer? Dit kan van alles zijn; overtuigingen, gedachte/gedragspatronen, situaties, personen, ect.
  • Welke negatieve gedachte/overtuiging is overheersend? Waarom denk je dat? Waar komt dat vandaan? Hoe voel je je daar bij?
  • Wat kan en wil ik allemaal los laten?

 

Geniet van deze mooie, intense volle Maan mooi mens!

Blessed be!